Tortilla is a perfect snack for a saturday's evening in front of TV :) But I won't be eating this alone. I have also my sister and my cousin to help me :D
Tortilla-placki:(12 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka smalcu lub oleju roślinnego
Mąkę wymieszać ze solą. Dodać tłuszcz i wygnieść dobrze ciasto. Dodać trochę wody, aby dobrze połączyć składniki. Rozwałkować.Wycięte lub uformowane placki smażymy na suchej patelni, a przed podaniem podgrzewamy na parze, aby ciasto było sprężyste i lekko "gumiaste".
Dodatki: gotowana pierś z kurczaka, ogórki, pomidory, kapusta pekińska, kukurydza słodka, sos czosnkowy lub wszystko inne co macie w zanadrzu lub Wam smakuje.
*Tortillę można też robić na słodko, ale jeszcze tego wariantu nie próbowałam :)
Tortilla:(make 12 flat-cakes)
- 2 cups wheat flour
- 1/2 teaspoon salt
- 1 teaspoon baking powder*
- 3/4 cup water
- 1 tablespoon lard or vegetable oil
Mix flour and salt. Add oiil or lard and combine ingredients well. Add a little bit of water and continue to knead the douhg. Roll the douhg. Cut out your flat-cakes or form them. Fry them on dry pan and before serving, warm them up on boiling water to make them more flexible.
Accompaniments: boiled chicken breast, cucumbers,tomatoes, sweet corn, garlic sauce, etc.
*You can also make a sweet, dessert-like version of tortilla but I haven't tried it yet :)
xoxo,
Agnieszka
ojeju jejuuu! <3 muszę zrobić! może w następny weekend sobie urządzę taką ucztę :D mniam mniam!
ReplyDelete