Friday 21 December 2012

(Mix) Gorąca czekolada o smaku słonego karmelu/ Salted caramel hot chocolate mix

Przepis ten jest troszkę pracochłonny, jeśli tak jak ja, nie macie dużego miksera i trzeba miksować wszystko partiami :( Ale ogólny efekt jest przepyszny. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie pyszności, a poza tym zawsze lepiej zrobić gorącą czekoladę samemu. Nigdy nie wiadomo, co oni tam w tych kupnych proszkach umieszczają xD

Już trzy razy korzystałam z tego przepisu i za każdym razem wychodzi cudowny! A poza tym to świetny pomysł na domowej roboty prezent dla kogoś, kto kocha czekoladę :)


 Source: http://penniesonaplatter.com/2011/12/22/salted-caramel-hot-chocolate-mix/

You  can't be really sure what they put into hot chocolate nowaydays. So make it yourself! This recipe is  a bit time-consuming, but the result is super delicious. I've made this recipe 3 times so far and every time it turns out great. This makes also for a perfect homemade gift :)

składniki (na 32 porcje)
  • 2 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki dobrej jakości holenderskiego gorzkiego kakao
  • 1 do 3 łyżek dobrej soli morskiej (Ja daję 1,5 łyżki)
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • około 300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych

Wyłóż blaszkę do pieczenia dobrym papierem do pieczenia (jeśli nie masz takiego papieru dobrze wytrzyj blaszkę i na nią wylejesz powstały karmel). Podgrzej 2 1/2 szklanki cukru w dużym garnku na średnim ogniu, bez mieszania. Kiedy cukier zacznie się roztapiać, zamieszaj masę poprzez lekkie kręcenie garnkiem tak, aby karmel się nie przypalił. Może sie wydawac, że cukier znów sie krystalizuje, ale w końcu i tak sie rozpuści i będzie miał głęboki bursztynowy kolor. Cały proces może potrwać nawet 15-20 min.
Zdejmij garnek z ognia i ostrożnie dodaj ekstrakt z wanilii. Mieszaj aż karmel będzie gładki i wylej go na wcześniej przygotowaną blaszkę. Odstaw karmel na 1 godz. lub do czasu, gdy całkiem stwardnieje. Gotowy karmel połam na małe kawałki i zmiel na drobny proszek w robocie kuchennym. Najlepszy jest duży robot kuchenny, bo mój jest mały i wszystko robie etapami :( *
Dodaj resztę składników oprócz czekolady i zmiel razem. Teraz dodaj kawałki czekolady i miksuj na drobny proszek.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym i suchym miejscu do 1 miesiąca. Podawanie: 3 łyżki mixu wymieszać z 1 kubkiem gorącego mleka.


*Niestety przez mój mały robot kuchenny najpierw miksuję karmel. Potem do dużej miski dodaję wszystkie składniki oprócz czekolady i mieszam z karmelowym proszkiem. Następnie po trochu dodaję tych wszystkich składników do robota i kilka kawałków czekolady. Miksuję. I tak do końca składników. Wszystko potem ląduje w jednej misce i mieszam do połączenia wszystkich składników.

Ingredients (yield 32 servings)

  • 2 1/2 cups granulated sugar
  • 3 tablespoons pure vanilla extract
  • 1 1/2 cups good quality Dutch cocoa powder
  • 1 to 3 tablespoons fleur de sel or good sea salt (My preference is 1,5 -tbsp)
  • 1 cup dry milk powder
  • 3/4 cup packed light brown sugar
  • 10 ounces good quality bittersweet chocolate or chocolate chips

Line a rimmed baking sheet with parchment paper; set aside. Heat the 2 1/2 cups granulated sugar in a large heavy pan, over medium heat, without stirring. When the sugar begins to melt, take the handle of the pan and swirl it to melt without burning. The sugar might seem to crystallize, but it will eventually melt to a deep amber colour. (Can take 15-20 minutes, so be patient.)
Remove the pan from the heat and carefully add the vanilla. Whisk the caramel until smooth again, then immediately pour it onto the lined baking sheet. Allow it to spread without touching it. Set aside and let the caramel harden, at least 1 hour.
When ready to make the mix, use the back of a large spoon to tap the caramel several times into small broken pieces that can fit into the feeding tube of a large food processor. Turn the processor on, and while running, feed the caramel pieces into the tube so the processor pulverizes the caramel into a fine powder. Continue to add the pieces, a few at a time, until it is completely powder (a cloud of caramel dust will float out of the tube). Turn the processor off and follow the next steps to complete the mix.
Add the rest of the ingredients, except the chocolate, into the food processor with the caramel powder. Replace the lid and process until smooth. Add the chocolate to the bowl and process again until the mixture is a fine powder.
Store in an airtight container, in a cool, dry place for up to one month. To serve, stir 3 tablespoons mix into 1 cup hot milk. 


xoxo,
Agnieszka

5 comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...