Bazą do lodów był 1 litr mleka i 4-5 żółtek oraz 3/4 szklanki cukru. Mleko trzeba zagotować, a cukier z żółtkami razem wymieszać. Potem, po trochu dodajemy gorące mleko do miski z żółtkami i jednocześnie mieszamy, aby żółtka się nie ścięły. Tak robimy do końca z całym mlekiem. Dodajemy nasze ulubione smaki: owoce, bakalie, kakao, kawę (wywar+kawę mieloną), etc.
Chciałabym jeszcze zrobić jogurtowe lody jagodowe i kolejną porcję lodów kawowych. W niektórych przepisach dodaje się też kremówkę do mleka. Chyba tak zrobię w przypadku lodów kawowych, bo są bardzo wodniste (mleko i kawa). dzięki temu może będą gęstsze i bardziej kremowe :)
Ciemne-czekoladowe; jasne-kawowe |
Tylko 2 gałki, a ledwo co zjadłam:P ja to zawsze wolno jem. Dla mnie zwykle nawet lody mini są za duże xd |
xoxo
Agnus
jejciu! muszę spróbować zrobić te lody ;) przysmaki robione przez ciebie wyglądają niesamowicie a babeczki są po prostu cudowne. zazdroszczę, mi nigdy takie nie wychodzą. widać nie mam ręki do wypieków :)
ReplyDeletepodziwiam! ja w akcie lenistwa i glodu lodowego zazwyczaj (czyt. zawsze)lece do sklepu po carte do'r :D
ReplyDelete@isia3:
ReplyDeleteDziękuję bardzo za taki miły komentarz. Mi tez nie zawsze wszystko wychodzi, ale trzeba próbować, nie? Z resztą, nie we wszystkim trzeba być dobrym:P
Na pewno jest coś, co Ci świetnie wychodzi:) Pozdrawiam!
@Marta:
ReplyDeleteDziękuję:) Teraz mnie akurat na robienie lodów wzięło:P Ogólnie bardzo przepadam za lodami, ale moje ulubione to śmietankowe włoskie z automatu. Niestety takich jeszcze nie umiem robić:(
Pozdrawiam!