Już kiedyś robiłam post na ten temat, ale niestety nie podzieliłam się z Wami przepisem. Jakże ostatnio zmieniłam się pod tym względem i dzielę się moimi lub zapożyczonymi przepisami, tym razem też tak będzie.
Składniki: na Korzenne muffiny:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
Ponadto:
- około 60 g masła, roztopionego
- 1/3 - 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cynamonu
Tradycyjnie jak na muffiny: w jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon), w drugim mokre (olej, roztrzepane jajko, mleko). Połączyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym maśle, następnie dokładnie w cukrze z cynamonem.
Smacznego! :)
xoxo,
Aga
P.S. Idą Święta i mam nadzieję również większa liczba postów :P
No comments :
Post a Comment