Składniki na 6 szt:
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mleka
- 1/4 szkl wody
- 2 łyzki oleju
- 1 jajko
- 1 łyzeczka soli
- 25g świeżych drożdży
ponadto:
- 6 parówek bez osłonek
- 6 plastrów sera żółtego tostowego
- ziarna sezamu do posypania
- roztrzepane jajko do posmarowania
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 6 części a z każdej zrobić owalnego placuszka o długości ciut większej od parówki. Na każdym placuszku ułożyć przekrojony żółty ser (na pół i prostokąty ułożyć wzdłuż placka). Na to ułożyć parówkę i dokładnie zlepić ciasto dookoła. Lekko zrolować i ułożyć łączeniem na spód na blasze wyłożonej matą do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Każdego hot-doga nasmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 25-30 minut do momentu zrumienienia.
Podawać ciepłe :) Można przekroić na pół i do środka dać po odrobinie ketchupu i musztardy.
Przepis pochodzi ze strony Moje Pasje Kraków.
Zdjęcia by Monika |
Agnieszka
No comments :
Post a Comment