Saturday 7 January 2012

Karmelowy popcorn/Caramel popcorn

Przepis ten już jakiś czas czekał na realizację. Pierwszy raz zobaczyłam go kilka lat temu, ale dopiero niedawno postanowiłam go w końcu wykonać. W sumie już dawno nie robiłam własnego popcornu, więc to był miły powrót do czasów dzieciństwa :P najważniejsze w przepisie jest to, aby popcorn zachował chrupkość- dlatego też wymaga pieczenia. Jeśli jednak ktoś woli bardziej kleistą i gumiastą formę to może pominąć pieczenie z procesu tworzenia :)

I've been thinking about preparing this treat for some time now. And I finally decided to make one! The most important thing about this recipe is to make our popcorn crispy- and therefore we need to bake it in the oven for a little while. Of course, if you prefere more tacky version, you can always exclude the oven part :)

Składniki:
  • 100 g kukurydzy popcorn do smażenia lub mikrofalówki
  • 55 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  •   2 duże łyżki wody
  •   Szczypta soli
  • Olej słonecznikowy

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Wydzielić powierzchnię do pieczenia folią posmarowaną cienką warstwą oleju. Zrobić popcorn. Następnie kukurydzę umieścić w dużej brytfance. W rondelku powoli rozgrzać masło, syrop i cukier z odrobiną soli i wody. Jak zacznie się gotować zdjać z ognia. Poczekać aż syrop wystygnie i polać nim kukurydzę. Za pomocą drewnianych łyżek dokładnie wymieszać popcorn. Następnie umieścić go w piekarniku i piec przez 15 minut. Potem wyjąć kukurydzę i dokładnie wymieszać. Po czym, znów piec przez 15 minut dokładnie obserwując, aby go nie przypalić. Wyjąć z piekarnika, przesypać do miski i podawać lekko ciepły lub zupełnie zimny.
Smacznego! :)

Ingredients:
  • 100 g of corn seeds
  • 55g g of butter
  • 100 g of brown sugar
  • 2 tbls of Golden Syrup
  • 2 tbls of water
  • a pinch of salt
  • Vegetable oil
 Preparation:
Preheat the oven to 350 degrees F. Prepare your baking tin by covering it  with vegetable oil. Make popcorn (as the instrucion on the box says). Then put your popcorn in the baking tin. In a saucepan, heat up butter, golden syrup, water, salt and brown sugar. Wait until it boils.Then, let it cool down. Pour the mixture over the popcorn and stir evenly with wooden spoons.Then, put the popcorn into the oven and bake for about 30 min, making sure to check it and stir once in a while. After baking, serve as cold or warm- it's up to you. Bon apetit! ;)


xoxo,
Aga :*

2 comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...