Thursday, 5 January 2012

Pieczone orzechy z cynamonem

Przepis pochodzie ze strony mojewypieki.pl Orzechy są chrupiące i w sumie takie, jakie można upolować na Winobraniu. I to był mój cel. Wcześniej robiłam orzechy lub nasiona w karmelu, ale efekt końcowy zawsze był sprzeczny z założeniami- wszystko było twarde i sklejone w wielką bryłę. Teraz orzechy to pyszna przekąska, która nie łamie niczyich zębów :P

Składniki:
  • 500 g orzechów (u mnie obrane ze skórki migdały i pekany)
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Białko ubić lekko, ale nie na sztywno, pod koniec ubijania dodając ekstrakt z wanilii. Wsypać cukier i cynamon, wymieszać. Na końcu wsypać orzechy, wymieszać, by każdy orzeszek był dokładnie pokryty białkiem.
Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak, by warstwa orzechów była pojedyncza i najlepiej, by się nie stykały ze sobą.
Piec w temperaturze 120ºC przez 1 - 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając, by były równomiernie wypieczone. Im dłużej pieczone tym bardziej chrupiące (uważać, by nie przypalić). 
Smacznego ;)

xoxo,
Aga :*

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...