Monday, 2 January 2012

Sos słodko-kwaśny

Jeden z moich ulubionych sosów (obok pomidorowego i czosnkowego). Szczególnie lubię go jeść z nuggetsami w panierce.

Składniki:
  • 1/3 szklanki octu spirytusowego lub ryżowego(najlepiej wychodzi z ryżowym, ale można użyć zwykłego, lecz wtedy zmniejszyć ilość, bo będzie straasznie mocne)
  • 4 łyżki cukru brązowego( można zastąpić zwykłym)
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (ja użyłam ciemnego sosu sojowego, dlatego kolor jest bardzo głęboki)
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżeczki wody
Ocet, cukier, sos sojowy i ketchup wlać do garnka. W szklance rozrobić mąkę kukurydzianą z wodą i przelać do garnka. Dobrze zamieszać i gotować do zgęstnienia sosu. Gotowe :)

xoxo,
Aga

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...