Sunday, 18 December 2011

Ciastka imbirowe

Jak zwykle przepis ze strony mojewypieki.blox.pl Ciastka typowo do mleka/kawy/herbaty. Typowe sugar cookies, bo na bazie dużej ilości cukru :P

Chrupiące, ale nie twarde. 

Imbir wyczuwalny, ale nie tak samo jak w przypadku potraw. Tutaj pozostaje aromat.

Miła przekąska albo...Świąteczny podarunek ;)

Składniki na około 3 blaszki ciastek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonego imbiru*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( ja nie miałam ekstraktu więc obyło się bez i też wyszło dobre :P )
  • dodatkowo: cukier do obtoczenia ciastek


Mąkę wymieszać z imbirem, cynamonem,sodą, goździkami, solą. Odłożyć.

W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię i utrzeć.

Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca (można schłodzić w lodówce).

Obtaczając dłonie w mące formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w dodatkowym cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Ciasteczka spłaszczyć dłonią.

Piec w temperaturze 175ºC przez 12 - 18 minut do lekkiego zezłocenia. Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche na zewnątrz. Studzić na kratce. 

Można przechowywać w puszce, w temperaturze pokojowej, do 7 dni.
EnJOY! :);) 




xoxo,
Aga :*

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...