Jak zwykle przepis ze strony mojewypieki.blox.pl Ciastka typowo do mleka/kawy/herbaty. Typowe sugar cookies, bo na bazie dużej ilości cukru :P
Chrupiące, ale nie twarde.
Imbir wyczuwalny, ale nie tak samo jak w przypadku potraw. Tutaj pozostaje aromat.
Miła przekąska albo...Świąteczny podarunek ;)
Składniki na około 3 blaszki ciastek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki zmielonego imbiru*
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 170 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( ja nie miałam ekstraktu więc obyło się bez i też wyszło dobre :P )
- dodatkowo: cukier do obtoczenia ciastek
Mąkę wymieszać z imbirem, cynamonem,sodą, goździkami, solą. Odłożyć.
W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię i utrzeć.
Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca (można schłodzić w lodówce).
Obtaczając dłonie w mące formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w dodatkowym cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Ciasteczka spłaszczyć dłonią.
Piec w temperaturze 175ºC przez 12 - 18 minut do lekkiego zezłocenia. Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche na zewnątrz. Studzić na kratce.
Można przechowywać w puszce, w temperaturze pokojowej, do 7 dni.
EnJOY! :);)
xoxo,
Aga :*
No comments :
Post a Comment