Teraz, na szczęście mam przepis i to wypróbowany. Wypróbowany nawet na sobie, bo poparzyłam się gorącym karmelem w trakcie mieszania. Naprawdę nie polecam bliższych kontaktów z karmelem, bo może się to źle skończyć:(
Ale wróćmy do syropu. Robi się go bardzo prosto, a na dodatek składają się na niego jedynie 3 składniki. Dobrze, że są przepisy na takie rzeczy, bo Polska (co mnie nie dziwi, ale za to bardzo wkurza) jak zwykle daleko w tyle. Od tygodnia uganiałam się za melasą w naszych sklepach i NIC. Tak samo z golden syrup czy corn syrup. Można pomarzyć.
Teraz marzenia stały się rzeczywistością. Zrobiłam golden syrup, a corn syrup jest następny w kolejce. Przepis jak zwykle znaleziony w internecie ;) (mojewypieki.blox.pl)
Finally I found a perfect recipe for Golden Syrup. Unfortunately, this product is not available in Poland, just like Corn Syrup( which is the next thing to try out!). But now that I have it, I want to share with you the instructions how to make it :)
Recipe found on mojewypieki.blox.pl.
Składniki:
- 200 g cukru
- 50 g wody
W większym garnuszku zagotować cukier z wodą, na średniej mocy. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje i całość będzie rzadka i będzie miała piękny ciemnozłoty kolor (nie przypalić, ponieważ sprawi to, że cała mikstura będzie gorzka). Zdjąć z palnika.
Ponadto:
- 1 kg cukru
- 600 g wrzącej wody
- 2 łyżki soku z cytryny (można dać więcej)
Ostrożnie do gorącej mieszaniny dodać wrzącą wodę (reakcja będzie prawie wybuchowa - należy być bardzo ostrożnym!). Wsypać cukier i dodać soku z cytryny.
Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez 45 minut (najlepiej nie mieszając w ogóle), aż syrop trochę zgęstnieje. Gorący syrop będzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli mimo wszystko, po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i pogotować. Jeśli będzie zbyt gęsty wystarczy dodać gorącej wody i wymieszać.
Wystudzić, przelać do słoiczków. Przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej. Z przepisu wychodzi ok. 1 litra złocistego syropu. Ingredients:
- 200 g of sugar
- 50 g of water
Then:
- 1 kg of sugar
- 600 g of boiling water
- 2 tablespoons of lemon juice (you can add more)
Add boiling water to hot mixture carefully (the reaction will be very 'exploiding'- so you have to be extremely careful!). Add sugar and lemon juice.
Mix, boil i and then boil on a low flame for 45 min without stirring until the syrup is more thick. Note: hot syrup will be runnier but then, when cold, will be more thick. After preparing, if the syrup is too runny, boil it in the pan a little bit longer, if it's too thick, mix in a little bit of hot water.
Let the mixture cool down, divide into jars. Store in the dark cabinet. The recipe yields about 1 litre of the golden syrup.xoxo,
Agnieszka :*
No comments :
Post a Comment