Monday 19 December 2011

Golden Syrup- Złocisty Syrop

W końcu! Mam go! Mam przepis na GOLDEN SYRUP! :) Nawet nie macie pojęcia, ileż to razy nie brałam sie za jakiś przepis, ponieważ brakowało mi tego cennego składnika. To prawda, czasami zastępowałam go miodem, ale niestety, to nie to samo:(

Teraz, na szczęście mam przepis i to wypróbowany. Wypróbowany nawet na sobie, bo poparzyłam się gorącym karmelem w trakcie mieszania. Naprawdę nie polecam bliższych kontaktów z karmelem, bo może się to źle skończyć:(

Ale wróćmy do syropu. Robi się go bardzo prosto, a na dodatek składają się na niego jedynie 3 składniki. Dobrze, że są przepisy na takie rzeczy, bo Polska (co mnie nie dziwi, ale za to bardzo wkurza) jak zwykle daleko w tyle. Od tygodnia uganiałam się za melasą w naszych sklepach i NIC. Tak samo z golden syrup czy corn syrup. Można pomarzyć.

Teraz marzenia stały się rzeczywistością. Zrobiłam golden syrup, a corn syrup jest następny w kolejce. Przepis jak zwykle znaleziony w internecie ;) (mojewypieki.blox.pl)

Finally I found a perfect recipe for Golden Syrup. Unfortunately, this product is not available in Poland, just like Corn Syrup( which is the next thing to try out!). But now that I have it, I want to share with you the instructions how to make it :)

Recipe found on mojewypieki.blox.pl.

Składniki:
  • 200 g cukru
  • 50 g wody
W większym garnuszku zagotować cukier z wodą, na średniej mocy. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje i całość będzie rzadka i będzie miała piękny ciemnozłoty kolor (nie przypalić, ponieważ sprawi to, że cała mikstura będzie gorzka). Zdjąć z palnika.

Ponadto:
  • 1 kg cukru
  • 600 g wrzącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny (można dać więcej)

Ostrożnie do gorącej mieszaniny dodać wrzącą wodę (reakcja będzie prawie wybuchowa - należy być bardzo ostrożnym!). Wsypać cukier i dodać soku z cytryny.
Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez 45 minut (najlepiej nie mieszając w ogóle), aż syrop  trochę zgęstnieje. Gorący syrop będzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli mimo wszystko, po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i pogotować. Jeśli będzie zbyt  gęsty wystarczy dodać gorącej wody i wymieszać.
Wystudzić, przelać do słoiczków. Przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej. Z przepisu wychodzi ok. 1 litra złocistego syropu. 



Ingredients:
  • 200 g of sugar
  • 50 g of water
Boil sugar and water until the whole sugar dissolves and becames caramel. The light-golden colour is required. Make sure not to burn the caramel because it will be bitter in taste.

Then:
  • 1 kg of sugar
  • 600 g of boiling water
  • 2 tablespoons of lemon juice (you can add more)

Add boiling water to hot mixture carefully (the reaction will be very 'exploiding'- so you have to be extremely careful!). Add sugar and lemon juice.
Mix, boil i and then boil on a low flame for 45 min without stirring until the syrup is more thick. Note: hot syrup will be runnier but then, when cold, will be more thick. After preparing, if the syrup is too runny, boil it in the pan a little bit longer, if it's too thick, mix in a little bit of hot water.
Let the mixture cool down, divide into jars. Store in the dark cabinet. The recipe yields about 1 litre of the golden syrup.



xoxo,
Agnieszka :*

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...