Saturday, 10 December 2011

Ryż z sosem cytrynowo-tymiankowym

Długo się rozpisywać nie będę na temat tego szybkiego dania. Wykorzystałam to, co miałam pod ręką, aby wyszło to, co zaświtało mi w głowie ;)


Składniki na sos (robiłam to na oko, żeby wyszło na 4 osoby więc ilość składników można indywidualnie modyfikować):
  •  odrobina masła
  • kilka zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 1 opakowanie dużej śmietany 12%
  • 1,5 szklanki mleka
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • vegeta
  • odrobina startej skórki z cytryny
  • trochę soku z cytryny
  • pieprz
  • odrobina roztartego, suszonego tymianku (tylko trochę wystarczy, ponieważ tymianek jest bardzo intensywny, a roztarcie suszonych ziół uwalnia ich aromat)
  • 2 piersi z kurczaka
***Dodatkowo: ugotowany ryż (biały, brązowy, dziki, etc.)

Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i ugotować je w wodzie. Na patelni usmażyć czosnek na maśle. W miseczce wymieszać: mleko, śmietanę i mąkę, przelać na patelnię. Dobrze wymieszać. Ugotowanego kurczaka przełożyć do sosu. Doprawić pieprzem, vegetą, sokiem i skórką z cytryny i tymiankiem. Dobrze wymieszać i zaczekać aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Podawać z ugotowanym ryżem. Można też zrobić jakąś delikatną surówkę. Monika zrobiła do tego surówkę z marchwi (którą uwielbiam!).

Smacznego :)

Udanej soboty:)
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...