- odrobina masła
- kilka zmiażdżonych ząbków czosnku
- 1 opakowanie dużej śmietany 12%
- 1,5 szklanki mleka
- kilka łyżek mąki pszennej
- vegeta
- odrobina startej skórki z cytryny
- trochę soku z cytryny
- pieprz
- odrobina roztartego, suszonego tymianku (tylko trochę wystarczy, ponieważ tymianek jest bardzo intensywny, a roztarcie suszonych ziół uwalnia ich aromat)
- 2 piersi z kurczaka
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i ugotować je w wodzie. Na patelni usmażyć czosnek na maśle. W miseczce wymieszać: mleko, śmietanę i mąkę, przelać na patelnię. Dobrze wymieszać. Ugotowanego kurczaka przełożyć do sosu. Doprawić pieprzem, vegetą, sokiem i skórką z cytryny i tymiankiem. Dobrze wymieszać i zaczekać aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Podawać z ugotowanym ryżem. Można też zrobić jakąś delikatną surówkę. Monika zrobiła do tego surówkę z marchwi (którą uwielbiam!).
Smacznego :)
Udanej soboty:)
Agnieszka
No comments :
Post a Comment