Thursday 22 December 2011

Świateczny maraton: Cake Pops!

Jeśli chodzi o Cake Pops to jestem w tym naprawdę nowa. To moja pierwsza próba zmierzenia się z nowym ulubieńcem cukierniczego świata. Tak jak kiedyś muffiny, a potem babeczki, tak teraz właśnie cake pops są numerem jeden pod względem prostoty przygotowania, kreatywnego wyglądu i pysznego smaku. Chciałam sama się przekonać, co tak naprawdę widzą ludzie w kulkach ciasta na patyczkach? -To po prostu świetny przepis i doskonała okazja do artystycznego "wyżycia się" :)

Składniki na około 20 sztuk:
  • 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.)
  • 80 g nutelli lub masła orzechowego lub dżemu (ja wybrałam dżem wiśniowy)
  • 200 g czekolady, do obtoczenia
  • 1 łyżka oleju
  • kolorowe posypki
Ciasto pokruszyć bardzo drobno i dokładnie wymieszać z dżemem/nutellą/etc., tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.
Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.
Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.
Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.
Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować.
Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia.
Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.

Przepis pochodzi ze strony :Moje Wypieki.blox.pl

Chociaż mam w zanadrzu jeszcze kilka przepisów, które ostatnio wypróbowałam to jednak przedstawię je w późniejszym czasie. Oczywiście zamieszczę jeszcze kilka pozycji w cyklu Świątecznym ;) Szczególnie czekam na jabłka w karmelu. Stay tuned! :P








xoxo,
Aga:)

5 comments :

  1. Aga, hej tu Marta z lo. :) Super blog i super przepisy - sama mam ochotę zrobić te cake popsy bo wyglądają świetnie! Tylko gdzie kupić te patyczki?

    ReplyDelete
  2. Hej!
    Dziękuje, ze wpadłaś i za Twoje miłe słowa :)

    Trochę się naszukałam patyczków. Zamawiałam je przez allegro, nie są drogie.

    Powodzienia z cake popsami! :*

    ReplyDelete
  3. Dzięki wielkie :)

    Na razie zaopatrzyłam się w posypki cukrowe i czekoladowe do muffinów. Trochę poeksperymentuję z nowymi przepisami :)

    pozdrawiam! :*

    ReplyDelete
  4. Aga!
    Zrobiłam cake popsy! Wyszły super, a jakie śliczne i pycha! :D Dzięki za inspirację!

    pozdrawiam
    Marta

    ReplyDelete
  5. Super! Cieszę się, że smakowało i spodobało się. Zawsze to coś innego :P

    I nie ma za co. Zawsze do usług :D

    Pozdrowienia!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...