Saturday, 8 October 2011

Snacks: Onion rings and cheese straws

Sobotni wieczór to doskonały czas na odrobinę rozrywki i czegoś pysznego. Dlatego najlepiej włączyć ulubiony film i zajadać się własnoręcznie zrobionymi przekąskami:) Ale to później:P najpierw trzeba je zrobić. Ale bez obaw- będzie to szybkie i proste, więc nie spędzicie zbyt wiele czasu w kuchni- w końcu to sobota:D

Przekąski: krążki cebulowe i serowe paluszki


Krążki cebulowe-składniki:
  • 1 1/4 szkl. mąki pszennej ( ja dodałam trochę więcej, bo ciasto musi być dosyć gęste,żeby obtoczyć cebulę)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 375 ml schłodzonego piwa
  • 4 średnie cebule, pokrojone w krążki i rozdzielone
 Do suchych składników dodajemy piwo. Dokładnie mieszamy ciasto. Następnie każdy krążek cebuli zanurzamy w cieście. Krążki smażymy w oleju roślinnym (zasada podobnie jak do frytek-oleju musi być w garnku więcej). gdy krążki się już zarumienią, wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż odsączy się tłuszcz. Na koniec posypujemy nasze krążki solą (najlepiej użyć soli morskiej).


 

 Serowe paluszki-składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • starty ser żółty (wg preferencji:cheddar, gouda. etc.) 
  • przyprawy, również wg preferencji (ja użyłam soli, pieprzu, rozmarynu i czosnku, kilka również zrobiłam z papryką słodką)
Ciasto francuskie rozkładamy. Wierzch posypujemy serem i przyprawami. Przy użyciu wałka "wbijamy" ser i przyprawy. Wycinamy z ciasta paski, które potem skręcamy  i wykładamy na papier do pieczenia. Nasze serowe paluszki pieką się w piekarniku ok. 10-15 min. w temperaturze 180 stopni C.







Smacznego:)

Udanego weekendu!
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...