Sobotni wieczór to doskonały czas na odrobinę rozrywki i czegoś pysznego. Dlatego najlepiej włączyć ulubiony film i zajadać się własnoręcznie zrobionymi przekąskami:) Ale to później:P najpierw trzeba je zrobić. Ale bez obaw- będzie to szybkie i proste, więc nie spędzicie zbyt wiele czasu w kuchni- w końcu to sobota:D
Przekąski: krążki cebulowe i serowe paluszki
Krążki cebulowe-składniki:
- 1 1/4 szkl. mąki pszennej ( ja dodałam trochę więcej, bo ciasto musi być dosyć gęste,żeby obtoczyć cebulę)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 375 ml schłodzonego piwa
- 4 średnie cebule, pokrojone w krążki i rozdzielone
Do suchych składników dodajemy piwo. Dokładnie mieszamy ciasto. Następnie każdy krążek cebuli zanurzamy w cieście. Krążki smażymy w oleju roślinnym (zasada podobnie jak do frytek-oleju musi być w garnku więcej). gdy krążki się już zarumienią, wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż odsączy się tłuszcz. Na koniec posypujemy nasze krążki solą (najlepiej użyć soli morskiej).
Serowe paluszki-składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- starty ser żółty (wg preferencji:cheddar, gouda. etc.)
- przyprawy, również wg preferencji (ja użyłam soli, pieprzu, rozmarynu i czosnku, kilka również zrobiłam z papryką słodką)
Ciasto francuskie rozkładamy. Wierzch posypujemy serem i przyprawami. Przy użyciu wałka "wbijamy" ser i przyprawy. Wycinamy z ciasta paski, które potem skręcamy i wykładamy na papier do pieczenia. Nasze serowe paluszki pieką się w piekarniku ok. 10-15 min. w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego:)
Udanego weekendu!
Agnieszka
No comments :
Post a Comment