Saturday, 1 October 2011

Kieszonki z musem dyniowym

Zabaw z dynią ciąg dalszy:) Wczoraj wypróbowałam inny przepis również podpatrzony na blogu. Tym razem był to blog Emmy: Food Coma. Zapraszam do odwiedzania i sprawdzania jej cudownych przepisów na własną rękę :P

Kieszonki z musem dyniowym:
Składniki:
  • ciasto francuskie
  • 3/4 szkl. musu z dyni ( mus: starta, a potem przesmażona dynia)
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 1/8 sproszkowanego ziela angielskiego
*Polewa: lukier (mleko+cukier puder)

Z ciasta francuskiego należy wyciąć prostokąty (wielkość dowolna). Trzeba pamiętać, aby ilość prostokątów była parzysta, ponieważ każda kieszonka będzie się składać z 2 części ciasta. Ciasta wypełniamy nadzieniem, czyli dynią, jajkiem i przyprawami dobrze wymieszanymi ze sobą. Na ciasto z nadzieniem nakładamy drugą część i krawędzie ciasta francuskiego zagniatamy końcówką widelca. Przygotowane kieszonki pieczemy ok. 15-20 min. w piekarniku w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu polewamy je lukrem i są gotowe do schrupania! ;)

*Kieszonki wg mnie są już bardziej zjadliwe od placuszków, ale już więcej dla siebie nie będę ich robić. Mam natomiast w planach wykorzystać resztę ciasta francuskiego i zrobić jakieś ciasto lub kieszonki z jabłkami i cynamonem. To na pewno będzie dobre;)

xo,
Aga

2 comments :

  1. ciasteczka z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi i posypane cukrem pudrem- pychotka! :)
    a najlepsze, że szybkie i proste i w sam raz dla niespodziewanych gości :D

    ReplyDelete
  2. To prawda:) Chociaż ja zbytnio za śliwkami nie przepadam :( ale mam jeszcze jedno opakowanie ciasta francuskiego i zrobię je jutro z jabłkami i cynamonem;)
    *Oglądałam dzisiaj kilka odc. Mentalisty. Nie wkręciłam się jeszcze, ale podoba mi się. Będę miała, co robić w przerwach pomiędzy serialami, które oglądam na bieżąco.

    Pozdrowienia! :*

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...