Kieszonki z musem dyniowym:
Składniki:
- ciasto francuskie
- 3/4 szkl. musu z dyni ( mus: starta, a potem przesmażona dynia)
- 1/4 szkl. cukru
- 1 duże jajko
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki sproszkowanych goździków
- 1/8 sproszkowanego ziela angielskiego
Z ciasta francuskiego należy wyciąć prostokąty (wielkość dowolna). Trzeba pamiętać, aby ilość prostokątów była parzysta, ponieważ każda kieszonka będzie się składać z 2 części ciasta. Ciasta wypełniamy nadzieniem, czyli dynią, jajkiem i przyprawami dobrze wymieszanymi ze sobą. Na ciasto z nadzieniem nakładamy drugą część i krawędzie ciasta francuskiego zagniatamy końcówką widelca. Przygotowane kieszonki pieczemy ok. 15-20 min. w piekarniku w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu polewamy je lukrem i są gotowe do schrupania! ;)
*Kieszonki wg mnie są już bardziej zjadliwe od placuszków, ale już więcej dla siebie nie będę ich robić. Mam natomiast w planach wykorzystać resztę ciasta francuskiego i zrobić jakieś ciasto lub kieszonki z jabłkami i cynamonem. To na pewno będzie dobre;)
xo,
Aga
ciasteczka z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi i posypane cukrem pudrem- pychotka! :)
ReplyDeletea najlepsze, że szybkie i proste i w sam raz dla niespodziewanych gości :D
To prawda:) Chociaż ja zbytnio za śliwkami nie przepadam :( ale mam jeszcze jedno opakowanie ciasta francuskiego i zrobię je jutro z jabłkami i cynamonem;)
ReplyDelete*Oglądałam dzisiaj kilka odc. Mentalisty. Nie wkręciłam się jeszcze, ale podoba mi się. Będę miała, co robić w przerwach pomiędzy serialami, które oglądam na bieżąco.
Pozdrowienia! :*