Wednesday, 26 October 2011

Szarlotka

Pierwszy raz piekłam taką szarlotkę i w ogóle ciasto. Nigdy wcześniej nie używałam kaszy manny w ten sposób. W sobotę miałam okazję się przekonać, jak to jest :)

Przepis jest naprawdę szybki i prosty. Kilka suchych składników i jabłka. Żadnych mikserów czy piany z białek. Wszystko ląduje w jednej misce i tu zaczyna się zabawa ;)

Szarlotka
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kg jabłek
  • 200 g margaryny lub masła. 
Wszystkie składniki suche wsypać do jednej miski i wymieszać. 1 kg jabłek obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wysypac połowę suchej mieszanki. na to rozłożyć starte jabłka i posypać wierzch cynamonem. Na koniec wysypać resztę suchych składników. 200 g margaryny lub masła pociąć drobno i rozłożyć na cieście. Piec w 180 stopniach C około godziny. Podawać na ciepło. Można udekorować bitą śmietaną. lodami czy rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!







xoxo
Agnieszka :)

2 comments :

  1. dzięki za podzielenie się przepisem, wypróbujemy na pewno:-)

    ReplyDelete
  2. Nie ma za co. Zawsze do usług :P

    Życzę smacznego! :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...