Pierwszy raz piekłam taką szarlotkę i w ogóle ciasto. Nigdy wcześniej nie używałam kaszy manny w ten sposób. W sobotę miałam okazję się przekonać, jak to jest :)
Przepis jest naprawdę szybki i prosty. Kilka suchych składników i jabłka. Żadnych mikserów czy piany z białek. Wszystko ląduje w jednej misce i tu zaczyna się zabawa ;)
Szarlotka
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1 kg jabłek
- 200 g margaryny lub masła.
Wszystkie składniki suche wsypać do jednej miski i wymieszać. 1 kg jabłek obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wysypac połowę suchej mieszanki. na to rozłożyć starte jabłka i posypać wierzch cynamonem. Na koniec wysypać resztę suchych składników. 200 g margaryny lub masła pociąć drobno i rozłożyć na cieście. Piec w 180 stopniach C około godziny. Podawać na ciepło. Można udekorować bitą śmietaną. lodami czy rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
xoxo
Agnieszka :)
dzięki za podzielenie się przepisem, wypróbujemy na pewno:-)
ReplyDeleteNie ma za co. Zawsze do usług :P
ReplyDeleteŻyczę smacznego! :)