Saturday, 18 August 2012

Domowy gazowany napój imbirowy & Truskawkowo-Imbirowy drink/ Homemade Ginger Ale & Strawberry Ginger Ale Cocktail

Jak zwykle przepis wypróbowany dawno, dawno temu (nie pytajcie tylko kiedy xD), ale jak zwykle nie miałam kiedy się za niego zabrać. Robię to teraz. A  więc imbirowy napój gazowany jest łatwy w przygotowaniu. W smaku też może być, ale dla mnie był trochę dziwny-to dlatego, ze nie jestem przyzwyczajona do takich rzeczy i ogólnie zwykle preferuję rzeczy mi dobrze znane. Niezbyt odkrywcze to moje podejście jest, ale cóż, niestety lubię się trzymać rzeczy komfortowych i starych :(  Jednak to nie zmienia faktu, że chętnie jeszcze raz bym spróbowała. Teraz przynajmniej wiem, czego się spodziewać :D


As always, I've tried this recipe a long long time ago (just don't ask me when xD), but as always I didn't have time to post it. Lame excuse, isn't it? But either way, I made it, I tried it, I liked it, although the taste was a bit weird. But that's just me. Things are really good and delicious, but to me they're always weird. I'm just just accustomed to my old and comfort tastes. I hate it in myself, but I'm trying to be better. Results are different, but still, I'm TRYING.



Przepis pochodzi z tej strony./ The recipe via this page.

Domowy gazowany napój imbirowy:
  • 2 łyżki świeżego imbiru, startego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1/8 łyżeczki drożdży w proszku
  • 8 szklanek wody
W małym garnku umieść 1/2 szklanki wody, imbir i cukier. Doprowadź do wrzenia, aby cukier się rozpuścił. Ściągnij garnek z palnika i daj miksturze 'odpocząć' przez 30 min. Przelej syrop przez sitko z drobnymi oczkami.Syrop wymieszaj z drożdżami, sokiem z cytryny i pozostałą wodą. Przelej do dużej butelki plastikowej i zabezpiecz zakrętką. Lepiej używać plastikowych butelek, ponieważ szklane mogą pęknąć w czasie procesu fermentacji. Tak przygotowany napój trzymamy w pokojowej temperaturze przez ok. 2 dni, do momentu, gdy widzimy tworzące się bąbelki gazu. W tym momencie napój należy umieścić w lodówce, aby zakończyć proces fermentacji.

Truskawkowe Consommé:
  • świeże truskawki, pokrojone
  • 1/2 szklanki cukru
W misce wymieszać cukier z truskawkami. Przykryć miskę i zostawić ją na 24 godziny. Truskawki wypuszczą cały sok.
Przelej przez sito, ale nie przyciskaj truskawek, ponieważ zależy nam jedynie na czystym soku.

Truskawkowo-imbirowy drink:
  • 1/2 szklanki domowego gazowanego napoju imbirowego
  • 1 łyżka truskawkowego consomme
  • 1 łyżka wódki, do smaku (opcjonalnie)
  • plasterki cytryny
  • truskawki
W szklance wymieszaj wszystkie składniki, dodaj lód. Wciśnij odrobinę soku z cytryny, dodaj plasterki truskawek i cytryny, i gotowe!


Homemade Ginger Ale:
  • 2 Tablespoons grated fresh ginger
  • 1 cup sugar
  • 1/2 cup water
  • Juice of 1 lemon
  • 1/8 teaspoon active dry yeast
  • 8 cups water
In a small pot, add the grated ginger, sugar and ½ cup water. Bring to a boil and let sugar dissolve. Remove pan from heat and let the syrup steep and cool for about 30 minutes.
Strain the syrup through a fine sieve. Mix with the lemon juice, yeast and 2 qts of water. Whisk together and using a funnel, pour into a plastic bottle. Screw the cap on the bottle. Make sure it is a plastic bottle and not glass as the gases from the fermentation can crack the glass jar.
Let it ferment at room temperature for about 2 days until carbonation forms. Make sure to refrigerate after it starts to carbonate.

Strawberry Consommé:
  • fresh strawberries, sliced
  • 1/2 cup sugar
In a bowl, toss together the strawberries and sugar. Cover the bowl and let them macerate for 24 hours. The strawberries will release all their juices.
Strain through a fine sieve. Do not press the strawberries too much as we only want to collect the clear juice.
Mixology:
  • 1/2 cup homemade ginger ale
  • 1 tablespoon strawberry consommé
  • 1 tablespoon vodka to taste (optional)
  • Fresh lemon slices
  • Strawberries
In a rocks glass mix the ingredients.  Add ice to chill.  Squeeze a fresh lemon to taste and garnish with fresh lemon and strawberry slices.  Serve and enjoy!


xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...