Te babeczki to wcielenie elegancji, prostoty i smaku. Są świetnym przepisem bazowym, bo zawsze można dodać coś, co się lubi- owoce, czekoladę lub użyć kremu zamiast lukru.
These cupcakes incaranate elegance, simplicity and taste. They are a perfect starting recipe because you can always add something that you like- different flavours, fruits, chocolate and different icing.
Przepis pochodzi ze strony http://mojewypieki.blox.pl.
These cupcakes incaranate elegance, simplicity and taste. They are a perfect starting recipe because you can always add something that you like- different flavours, fruits, chocolate and different icing.
Przepis pochodzi ze strony http://mojewypieki.blox.pl.
Składniki na 12 babeczek:
- 130 g masła
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 - 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później. W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Do masy maślanej dodać suche składniki i mleko, wymieszać szpatułką. Formę na muffinki wyłożyć 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później. W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Do masy maślanej dodać suche składniki i mleko, wymieszać szpatułką. Formę na muffinki wyłożyć 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Lukier królewski (royal icing):
- 2 białka
- 3 szklanki cukru pudru (niepełne, najlepiej zacząć od 2 szklanek i stopniowo dosypywać)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
W misie miksera utrzeć białka z cukrem pudrem (nie ubijać, ucierać). Ucierać przez kilka minut do gładkości. Dodać sok z cytryny i utrzeć. Hojnie pokryć lukrem wierzch babeczek. Ozdobić cukrowymi kwiatkami.
Ingredients (yield 12 cupcakes):
- 130 butter
- 1/2 cup caster sugar
- 2 eggs
- 3/4 cup wheat flour
- 1 1/2 teaspoon baking powder
- 2 teaspoon vanilla extract
- 2 - 3 tablespoons milk
All ingredients should be at room temperature.
Sift flour and baking powder together, set aside. In a bowl beat butter for a light, fluffy batter. Add sugar and continue to beat. Add eggs, one at a time, mixing everything after each addition. Add dry ingredients to butter mixture and then milk, mix ingredients using a spatula. Line muffin mold with 12 paper cases. Drop mixture into each paper case and even the surface. Bake at 190ºC for about 20 - 25 minutes or until the so-called clean wooden skewer. Take your cupcakes out of the oven, let it cool on a wire racks.
Royal icing:
- 2 egg whites
- 3 cups icing sugar (not full cups, it's better to start off with 2 cups and gradually add more)
- 1 teaspoon lemon juice
I na bowl cream egg whites with icing sugar. Do it for a couple of minutes until smooth. Add lemon juice and cream. Cover cupcakes with the icing generously. Decorate with sugar flowers.
No comments :
Post a Comment