Thursday 9 August 2012

Słodka herbata mrożona po tajsku/ Sweet Thai iced tea

Kolejny letni napój. Dla osób lubiących herbatę. Ale w troszkę innej wersji :)

Another summer beverage. For people who like tea. But in a bit altered way :)

 
Składniki:
  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka herbaty liściastej (czarnej/czarnej aromatyzowanej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka skondensowanego, słodzonego
  • cukier *
W małym garnuszku zagotować wodę. Dodać herbatę i wanilię (na tym etapie dodać też cukier*). Dokładnie wymieszać herbatę, aby była całkiem zamoczona w wodzie. Zostawić napar na 10 min, aby się zaparzył. Następnie odcedzić fusy i napój schłodzić w lodówce. Kiedy będzie gotowy do podania, szklanki wypełnić lodem, zalać je do 3/4 wysokości herbatą i dodać kilka łyżek mleka skondensowanego do szklanki. Przyozdobić napoje słomką lub łyżeczką tak, aby każdy mógł sam mieszać swój napój i połączyć składniki.

*Jeśli używacie mleka skondensowanego niesłodzonego, radzę dodać 1/2 szklanki cukru do smaku.


Ingredients:
  • 8 cups water
  • 1 cup loose tea of your choice (black/black with aroma)
  • 1 teaspoon vanilla
  • 3/4 cup sweetened, condensed milk
  • sugar *
In a medium-sized pot, bring the water to a boil. Add the loose tea and vanilla and remove from heat. Be sure to stir so that all leaves have been submerged in the water. Allow to steep for about ten minutes. Strain the tea in a pitcher using a mesh strainer and place in the fridge to cool. When ready to serve, fill glasses with ice to the top. Pour in the tea until the cup is 3/4 full of liquid. Add a few tablespoons of the sweetened condensed milk. Leave a straw or a spoon so that each person can mix it on their own.

*If you are not using sweetened condensed milk, then I recommend you use about 1/2 cup of sugar, adding more to taste.

xoxo,
Agnieszka

    No comments :

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...